Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"Zöld óvoda"

Intézményünk 2010 óta viseli a "Zöld Óvoda" címet, melyet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium pályázatán nyertünk el első alkalommal, 2013-ban második alkalommal.

                                                                          

zold_ovoda.png

 

A Zöld Óvoda programunk célja a rohanó mindennapok közepette ráirányítani a figyelmet a környezetvédelem szükségességére, a környezettudatos magatartás fontosságára. Már óvodáskorban fontos feladatunk a természet szépségének megláttatása és a közvetlen környezetünk védelme, ápolása iránti igény kialakítása.

A zöld jeles napokról való megemlékezés célja, hogy a gyakorlati tevékenységek végzése által példát mutassunk (a szülők bevonásával), és felhívjuk a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. "Sok kicsi sokra megy" elv érvényesülésével minden ember és gyermek tehet valamit közvetlen környezetében.

A programunk szerint naponta beszélgetünk a gyermekekkel a környezetvédelemmel kapcsolatos feladatainkról:

- A Föld, a bolygók, a világűr, és az emberi tevékenységek rájuk gyakorolt káros hatásairól. Mit tehetünk a közvetlen környezetünkben?

- Legfontosabb természeti kincseink: az ivóvíz, a levegő, a növények és állatok ápolása, védelme.

- Kiemelt fontosságú az erdők, a fák szerepe. Kirándulás a közeli parkba, illetve az óvoda udvarán található dús növényzet, fák megfigyelése, madáretetés.

- Az egészséges életmód fontossága, az egészség védelme, a mozgás, a helyes táplálkozás szerepe. Kiemelt fontosságú a védőnőnk, az óvodaegészségügyi hálózat bevonása munkánkba.

- A szelektív hulladékgyűjtés gyakorlati megvalósítása, a hulladék hasznosítása, a "Hulladék nem szemét" elv érvényesítése, pl. sajtosdoboz, WC-papír guriga felhasználása barkácsoláshoz. A kertben lévő komposztálóba gyűjtjük a növényi hulladékot. A már nem használt eszközöket, játékokat elajándékozzuk.

- Évente többször általános rendrakást és udvartakarítást szervezünk a gyerekekkel és a szülőkkel közösen. A rendelkezésünkre álló eszközökkel, kerti szerszámokkal igyekszünk szebbé tenni környezetünket: szemétszedés, gallyak összegyűjtése, sepregetés, kerti munkálatok végzése,  a csoportok kiskertjeiben az évszaknak megfelelően. Pl. virágültetés, locsolás.